-

2007-05-04 13:52:20 - Környezetvédelem

-

Biogazdaság létesül a Bakonyban

Százmilliárd forint uniós támogatás jut a megújuló energiaforrások előállítására és felhasználására 2013-ig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, kifejezetten mezőgazdasági termelők számára - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken a Veszprém megyei Hárskút községben, egy épülő biogazdaság megtekintése során.

Szeptemberre jelennek meg a pályázatok - tette hozzá Gőgös Zoltán, rámutatva, hogy elsősorban a biogáz, a bioetalon üzemek létesítését és a biodízel-olaj célját szolgáló repcetermesztést támogatják.
Új üzletágról és új vidékfejlesztési lehetőségről van szó, amelyet ki kell használni - tette hozzá az államtitkár.
Az uniós előírások szerint 2020-ra 20 százalékra kell növelni a megújuló energia hányadát a teljes energia-felhasználáson belül - hangsúlyozta a bakonyi településen, Hárskúton Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, aki Gőgös Zoltánnal együtt érkezett az üzemlátogatásra. Hozzátette: a "zöld tárca" 90 milliárd forint uniós pályázati pénzt biztosít 2013-ig a megújuló energia támogatására.
Dióssy László szerint a a hárskúti biogazdaság jó referenciát jelent például a napelemekkel előállított energia hasznosítására.
Közlése szerint befejezték a faaparíték-üzem szárítójának az építését is - 50 millió forintba került a beruházás -, az üzemet viszont tovább bővítik idén, s onnét évente 8-10 ezer tonnányi faaprítékot szállítanak majd az ajkai erőműbe.
A tervek közt szerepel egy 400 kecskéből álló állatfarm létesítése is (80 kecskét már tartanak a telepen), továbbá tejfeldolgozó és sajtüzem létesítése - tájékoztatott az igazgató, hozzátéve, hogy házilagos előállítással már készítenek kecskesajtot és juhtúrót. Megjegyezte: létrehozzák - együttműködve a gödöllői agráregyetemmel - az őshonos magyar kecskefaj (a parlagi tincses szürke) génbankját is a hárskúti biogazgaságban.
Hozzátette: a kecskék mellett kisebb számban tartanak majd szürkemarhákat, mangalica sertéseket és rackajuhokat is.
Ismertetése szerint jövőre megkezdik az oktatási és kutatási központ létesítését is, ahol többek közt biogazdálkodásra tanítják majd a gazdálkodókat és konferenciákat is szerveznek. Közölte: a folyamatosan kiépülő gazdaságban már most is 40 embernek biztosítanak munkát.
Radzik Károly tájékoztatott arról is, hogy a terveikben szerepel - legnagyobb projektként - egy harminc toronyból álló szélerőmű-park létesítése is a hárskúti fennsíkon, aminek a költsége elérné a 12 milliárd forintot.
A mintegy 800 millió forint költségű biogazdaság létesítését 40 százalékban uniós támogatásból tervezik megvalósítani, a többit saját erőből fedezik - mondta az igazgató

Forrás: MTI
HirdetĂŠs>> CTnetwork
Közel 200 módszer, amivel pozitív szájreklámot érhetünk el vevőinknél
Kattintson ide!

ElegĂĄns lakĂĄsok a Duna-parton, kĂźlvĂĄrosi hangulat a vĂĄros szĂ­vĂŠben
Marina Part

Felsokiskunsag.hu - HĂ­rekkel ĂŠs Ingyenes regisztrĂĄciĂłval cĂŠgeknek!
... CĂŠgadatbĂĄzis

Minden szĂłtĂĄr ĂŠs kĂśnyv -25% 8000 Ft felett ingyenes kiszĂĄllĂ­tĂĄs
AkadĂŠmiai KiadĂł